Pieczone pałeczki drobiowe

 

pałki

Dobry sposób na „samogotujący” się obiad;) W tym samym czasie piekę ziemniaki. Dzięki temu mam”dwie pieczenie” na jednym ogniu. Do tego tylko surówka i obiad gotowy.

  •  750g pałek z kurczaka,
  • 4-5 marchewek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść natki pietruszki,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  1. Pałki myję, osuszam. Czosnek przeciskam i mieszam z solą (ok. pół łyżeczki). Nacieram mięso, posypuję curry i odstawiam na ok. 30 minut.
  2. Marchewkę i cebulę obieram i kroję w kostkę.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam marchewkę i cebulę na przemian z pałkami. Posypuję gałką muszkatołową i natką pietruszki. Polewam olejem i przykrywam naczynie. Odstawiam jeszcze na 30 minut.
  4. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez ok. 45 minut. Międzyczasie powstałym sosem można polać mięso i warzywa i odwrócić na drugą stronę. Mięso jest upieczone, gdy lekko odstaje od kości. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s