Bezowe kokosanki

kokosanki
Miałam zamrożone białka pozostałe po różnych wypiekach. Przymierzałam się do zrobienia tortu bezowego. Ostatecznie zrobiłam kokosanki. Mam słabość do kokosowego smaku. A te ciasteczka są takie leciutkie, aromatyczne i smaczne, trudno poprzestać na jednym, dwóch czy trzech… Normalnie rozpusta.

składniki:

  • białka z 6 jaj,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g wiórków kokosowych.

wykonanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  2. Następnie dodaję po łyżce cukru wciąż ubijając.
  3. Gdy piana będzie lśniąca dodaję po łyżce mąki i lekko ubijam.
  4. Na koniec dodaję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
  5. Kokosanki układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki.
  6. Formę z ciastkami wkładam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę ok. 25 minut.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s