Tarta brokułowa

tarta brokułowa

A może obiad nieco inaczej? Moje Dziecko zjadło ze smakiem, choć samego brokuła raczej omijałby szerokim łukiem. Tarta szybko się robi, jest efektowna i pyszna. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej,
  • 125g masła,
  • 1 żółtko,
  • 50-60g wody (lub mniej, tyle co do wyrobienia ciasta),
  • pół łyżeczki soli,

Z powyższych składników wyrabiam ciasto. Wkładam do lodówki na około 1h.

Nadzienie:

  • opakowanie mrożonych brokułów lub jeden duży brokuł
  • 80g żółtego sera startego na grubych oczkach,
  • 2 jajka,
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, natka pietruszki do smaku.
  1. Brokuł (jeśli świeży dzielę na różyczki) gotuję ok. 3-4 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzam.
    Ciasto wyjmuję z lodówki. Rozwałkowuję. Przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  2. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 200 ºC piekarnika. Piekę 15-20 minut.
  3. Jajka, jogurt naturalny, 2 łyżki mąki oraz wyciśnięte ząbki czosnku miksuję. Doprawiam do smaku podanymi przyprawami.
  4. Następnie na podpieczone ciasto układam ugotowane brokuły, posypuję żółtym serem i polewam przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekam około 35-40 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

 

facebook

One thought on “Tarta brokułowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s