Tzatziki

Obrazek

Mmmm… moje ulubione. Zdecydowanie mam słabość do kuchni śródziemnomorskiej. Gdy nie mogę zakupić oryginalnego greckiego jogurtu, łączę jogurt naturalny typu greckiego z naturalnym serkiem homogenizowanym i uzyskuję odpowiednią konsystencję. Tzatziki można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z opiekanym pieczywem, pieczonym mięsem, surowymi lub duszonymi na parze warzywami lub z pieczonymi ziemniakami.
składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 200g naturalnego serka homogenizowanego (albo po prostu, gdy mamy dostęp do takiego 400g jogurtu greckiego),
  • 1 duży ogórek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki świeżego koperku,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Zaczynam od obrania ogórka. Następnie ścieram na tarce na grubych oczkach. Układam na gazie, lnianej ściereczce lub po prostu na gęstym sitku i mocno wyciskam. Im lepiej odsączony ogórek tym lepsze tzatziki.
  2. Następnie wyjmuję ze ściereczki, przekładam do miski.
  3. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  4. Miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem mieszam i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

facebook

One thought on “Tzatziki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s