Cukinia faszerowane kaszą jaglaną

ObrazekFarsz z mięsa drobiowego i mojej ulubionej kaszy jaglanej. Smaczne i pożywne. Takie jednogarnkowe danie, choć można podać np. z pieczonymi ziemniakami. My natomiast zjedliśmy z tzatzikami i surówką z białej kapusty.

Składniki (na 4 solidne porcje):

  • 2 małe cukinie lub jedna większa,
  • 250g piersi z kurczaka,
  • niepełna szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • curry,
  • garść natki pietruszki,
  • 150g startego żółtego sera,

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną (po uprzednim opłukaniu) gotuję w dwóch szklankach osolonej wody.
  2. Mięso myję, osuszam, kroję drobno i obsypuję solą i curry.
  3. Cukinie dokładnie myję, dzielę wzdłuż na dwie części i wydrążam miąższ.
  4. Cebulę, paprykę i miąższ cukinii kroję.
  5. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę. Następnie dodaję mięso i smażę je z wszystkich stron. Potem paprykę. Wszystko razem duszę przez kilka minut. Na koniec dodaję kaszę jaglaną, pokrojoną natkę pietruszki, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  6. Powstałym farszem wypełniam cukinie (wcześniej lekko solę je w środku).
  7. Wierzch nafaszerowanych połówek cukinii posypuję starym żółtym serem. Cukinie układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam przez ok. 35-40 minut. Smacznego!

Obrazek

facebook

 

4 thoughts on “Cukinia faszerowane kaszą jaglaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s