Pierogi ruskie

Obrazek

Klasyka gatunku. Moje ulubione. Nigdy się nie nudzą. Kiedyś zajadałam się kupionymi w garmażerii. I to mi wystarczało dopóki nie zrobiłam własnych… Proste, niby banalne składniki, a ostateczny smak jednak wspaniały.

Składniki na farsz:

  • 600g ugotowanych ziemniaków,
  • 300g twarogu,
  • 1 lub 2 cebule,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • sól, pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy

Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.

Ziemniaki z twarogiem przeciskam przez prasę lub mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu daję usmażoną cebulę i majeranek. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

Przygotowuję ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklana gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli

Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.

Ciasto wałkuję cienko (2-2,5mm), wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie. Im więcej nadzienia tym lepiej. Sklejam, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Najlepiej smakują polane masłem albo tłuszczem ze skwarkami lub po prostu podsmażone na patelni. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

facebook

One thought on “Pierogi ruskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s