Domowe lody bananowe

lody bananowe

Proste bez zbędnych dodatków. Świetna baza do eksperymentowania. W wersji dla dorosłych można dodać słodki alkohol (świetnie sprawdza się adwokat lub amaretto). Zwykle robię bez alkoholu, specjalnie dla Dziecka, jako alternatywę dla kupionych lodów, często przesłodzonych, z zawartością podejrzanych składników. Ostatecznie można dodać odrobinę startej czekolady albo po prostu owoce sezonowe.

Składniki na 2 średnie porcje:

  • 4 dojrzałe banany,
  • pół szklanki maślanki,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Banany myję, obieram ze skórki, układam w zamykanym pojemniku i zamrażam (ok. 1-2 godz.). Jeśli zamrażanie trwało dłużej, po wyjęciu z zamrażalnika czekam ok. 30 minut, żeby trochę zmiękły. Banany umieszczam w głębszym naczyniu, dodaję maślankę, ewentualnie cynamon i dodatki (kieliszek alkoholu, startą czekoladę lub garść świeżych owoców) i miksuję blenderem do uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem można umieścić na 1-1,5 godz. w zamrażalniku, choć nie jest to konieczne, my nie czekamy, zjadamy lekko ścięte, w postaci gęstego smoothie:) Smacznego!

 

facebook

 

5 thoughts on “Domowe lody bananowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s