Tort a’la W-Z

WZ1

Lubię czekoladowe ciasta, dlatego najczęściej robię biszkopty z kakao. Do tego najczęściej dodaję wiśnie, najlepiej takie nasączone alkoholem. Tym razem jednak było bez alkoholu, bo tort był dla najmłodszych. Tort jest wilgotny i mało słodki. Po jednym kawałku ma się ochotę na kolejne…

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier i wciąż ubijam. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam. Mąkę z kakao przesiewam i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód!). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 35-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu tortownicę z ciastem rzucam z wysokości około 60cm na podłogę. Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję na 3 blaty.

Masa:

  • 600ml śmietanki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie),

konfitura wiśniowa

Żelatynę rozpuszczam w bardzo małej ilości wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dodaję cukier i żelatynę.

Poncz:

2 łyżeczki kakao zalać szklanką ciepłej wody. Ostudzić.

Polewa:

80g mlecznej i 20g gorzkiej czekolady oraz 2 łyżki masła rozpuszczam w garnuszku umieszczonym w misce z gorącą wodą. Mieszam dokładnie, aż uzyskam jednolitą masę.

Wykonanie:

Blaty biszkoptu, zaczynając od pierwszego nasączam ponczem i przekładam najpierw konfiturą wiśniową, a następnie bitą śmietaną. Na ostatni blat wylewam polewę czekoladową i dekoruję resztą bitej śmietany i wiśniami. Smacznego!

WZ196

 

facebook

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s