Pęczotto

pęczotto

Uwielbiam kasze. W różnej postaci, z różnymi dodatkami. Pęczotto to świetny dodatek do mięsa i gulaszu. Zdrowa i pyszna alternatywa dla ziemniaków. Można dodawać różne warzywa lub grzyby. W każdym wydaniu jest znakomite.

składniki:

  • szklanka pęczaku,
  • jedna cebula,
  • 2-2,5 szklanki gorącej wody lub wywaru,
  • garść natki pietruszki,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Pęczak wysypuję na gęste sitko i dokładnie przemywam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula zarumieni się dodaję opłukany pęczak i smażę z wszystkich stron. Następnie zalewam gorącą wodą lub wywarem. Dodaję sól do smaku. Duszę pod przykryciem ok. 25 minut, aż pęczak zmięknie. Obficie posypuję natką pietruszki. Smacznego!

 

facebook

3 thoughts on “Pęczotto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s