Gulasz drobiowy z warzywami

gulasz

Lubię takie gotowanie, gdy dorzucam i dorzucam, by ostatecznie uzyskać całkiem fajną potrawę. Taki saganek pełen różnych smakołyków.
Składniki:

  • ok. 600g piersi z indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 seler,
  • pół niedużej cukinii,
  • garść fasolki szparagowej zielonej,
  • garść fasolki szparagowej żółtej,
  • pół papryki czerwonej
  • lub inne sezonowe warzywa,
  • curry,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (w celu zagęszczenia sosu),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Pierś z indyka myję, osuszam, a potem kroję w paski. Następnie posypuję solą i curry.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojoną cebulę i jeden ząbek czosnku. W oddzielnym garnku gotuję wodę (ok. 1,5 szklanki). Gdy cebula i czosnek zrumienią się dodaję mięso i smażę dokładnie z wszystkich stron. Zawartość patelni przekładam do garnka z gotującą wodą. Dodaję umyte i pokrojone warzywa. Solę do smaku. Przykrywam i duszę ok. 15-20 minut. W międzyczasie dodaję siemię lniane. Na koniec dodaję zioła, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy do smaku. Podaję z pęczotto lub ryżem. Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Gulasz drobiowy z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s