Ziemniaczana babka

babka ziemn.

Świetnie smakuje tuż po upieczeniu, jak również w postaci plastrów podsmażonych na patelni. Polecam.

składniki:

  • 800g ziemniaków,
  • 150-200g wędzonego boczku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżka majeranku,
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Boczek kroję w kostkę i smażę na oleju. Ziemniaki obieram i ścieram wraz z cebulą na drobnych oczkach. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, odlewam powstały sok.
  2. Dodaję usmażony boczek wraz z tłuszczem, mąkę, jajka, przeciśnięte ząbki czosnku, natkę, majeranek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku.
  3. Powstałą masę wykładam do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę godzinę pod przykryciem (można osłonić folią aluminiową), a następnie jeszcze 20 minut. Można podawać z kwaśną śmietaną lub surówką z kapusty kiszonej.

Smacznego!

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s