Czasem warto wymieszać parę różnych, niepozornych składników, by otrzymać coś tak pysznego. Placki rozeszły się w tempie ekspresowym. I już wiem, że wkrótce zrobię kolejną porcję.
składniki:
- 2 marchewki,
- pół selera,
- mała cukinia,
- szklanka kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Kaszę gotuję w dwóch szklankach osolonej wody.
- Cukinię myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Odkładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar soku (sok można zostawić do zupy jarzynowej).
- Marchew, seler, cebulę obieram i również ścieram na tarce.
- Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję jajka, mąkę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto wylewam łyżką na rozgrzany olej i smażę z obu stron.
- Placki świetnie smakują z sosem koperkowym lub tzatzikami.
Smacznego!