Placki warzywne z kaszą jęczmienną

placki

Czasem warto wymieszać parę różnych, niepozornych składników, by otrzymać coś tak pysznego. Placki rozeszły się w tempie ekspresowym. I już wiem, że wkrótce zrobię kolejną porcję.

składniki:

  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • mała cukinia,
  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kaszę gotuję w dwóch szklankach osolonej wody.
  2. Cukinię myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Odkładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar soku (sok można zostawić do zupy jarzynowej).
  3. Marchew, seler, cebulę obieram i również ścieram na tarce.
  4. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję jajka, mąkę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto wylewam łyżką na rozgrzany olej i smażę z obu stron.
  5. Placki świetnie smakują z sosem koperkowym lub tzatzikami.

Smacznego!

facebook

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz