Placki warzywne z kaszą jęczmienną

placki

Czasem warto wymieszać parę różnych, niepozornych składników, by otrzymać coś tak pysznego. Placki rozeszły się w tempie ekspresowym. I już wiem, że wkrótce zrobię kolejną porcję.

składniki:

  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • mała cukinia,
  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kaszę gotuję w dwóch szklankach osolonej wody.
  2. Cukinię myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Odkładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar soku (sok można zostawić do zupy jarzynowej).
  3. Marchew, seler, cebulę obieram i również ścieram na tarce.
  4. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję jajka, mąkę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto wylewam łyżką na rozgrzany olej i smażę z obu stron.
  5. Placki świetnie smakują z sosem koperkowym lub tzatzikami.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s