Focaccia

 

 

focaccia

Najlepiej smakuje pokrojona w kawałki i maczana w oliwie z oliwek z przyprawami, ale można zjeść pokrojoną na kromki jak na kanapki i posmarować masłem i pokryć suszonymi bądź świeżymi pomidorami.

  • 600g mąki,
  • 100g mleka,
  • ok. 200g wody
  • 15g świeżych drożdży lub 7g suchych instant,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego, ale może być suszony) oraz ewentualnie innych ziół takich jak oregano, bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól gruboziarnista

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszam. Wyrabiam ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się. Formuje z ciasta kulę. Przekładam do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Kilkakrotnie obracam, aby pokryło się oliwą. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
  2. Po tym czasie ciasto lekko zagniatam. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie przekładam do wysmarowanej oliwą formy. Rozkładam płasko na dnie. Przykrywam ściereczką. Odstawiam na 15-20 minut.
  3. Następnie robię w cieście dziurki, najlepiej drugim końcem drewnianej łyżki. Z wierzchu polewam oliwą z oliwek. Posypuję grubą solą. Wstawiam do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, aż będzie rumiana. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s