Najlepiej smakuje pokrojona w kawałki i maczana w oliwie z oliwek z przyprawami, ale można zjeść pokrojoną na kromki jak na kanapki i posmarować masłem i pokryć suszonymi bądź świeżymi pomidorami.
- 600g mąki,
- 100g mleka,
- ok. 200g wody
- 15g świeżych drożdży lub 7g suchych instant,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru
- 4-5 łyżek oliwy,
- 3-4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego, ale może być suszony) oraz ewentualnie innych ziół takich jak oregano, bazylia,
- oliwa z oliwek,
- sól gruboziarnista
Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszam. Wyrabiam ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się. Formuje z ciasta kulę. Przekładam do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Kilkakrotnie obracam, aby pokryło się oliwą. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
- Po tym czasie ciasto lekko zagniatam. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie przekładam do wysmarowanej oliwą formy. Rozkładam płasko na dnie. Przykrywam ściereczką. Odstawiam na 15-20 minut.
- Następnie robię w cieście dziurki, najlepiej drugim końcem drewnianej łyżki. Z wierzchu polewam oliwą z oliwek. Posypuję grubą solą. Wstawiam do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, aż będzie rumiana. Studzę na kratce.
Smacznego!
Reklamy