Bułki śniadaniowe

bułki śniad.

Jestem fanką domowego pieczywa. Uwielbiam, gdy zapach pieczonych bułek roznosi się po całym domu. Trudno się oprzeć takiej świeżej z masłem… Gdy tylko wystygną pakuje po kilka do woreczków i zamrażam. Dzięki temu mamy zapas na czarną godzinę…

Bułki dosyć długo utrzymują świeżość. I są naprawdę pyszne. Puszyste, lekko wilgotne z chrupiącą skórką. Szczerze polecam.

składniki na ok. 24 sztuk:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 24g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • pół szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Do letniego mleka dodaję cukier i pokruszone drożdże. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Mąkę, płatki, sól, masło łączę i mieszam w misce. Do suchych produktów dodaję letnia wodę oraz mleko z drożdżami. Wyrabiam ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ewentualnie można dosypać trochę mąki. Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  3. Następnie ciasto krótko wyrabiam. Formuję bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam przykryte do napuszenia (podwojenia objętości) na około 30 minut. Po tym czasie piekę w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 20 minut. Studzę na kratce.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s