Spaghetti z cukinią i soczewicą

spaghetti z cukinią i soczewicą

Jarska propozycja na obiad. Dodatek pożywnej soczewicy jest świetną alternatywą dla mięsa. Ponadto połączenie z pozostałymi składnikami daje aromatyczne i ciekawe danie.

składniki:

  • 300g makaronu spaghetti,
  • mała cukinia,
  • 70g zielonej soczewicy,
  • cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,natka pietruszki,
  • szczypta curry,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • parmezan (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję al dente.
  2. Soczewicę zalewam wrzątkiem i odstawiam.
  3. Cebulę kroję drobno i smażę na oleju. Następnie dodaję do niej pokrojoną cukinię. Lekko solę.
  4. W dalszej kolejności wrzucam odcedzoną soczewicę. Wszystko razem duszę pod przykryciem, aż soczewica zmięknie.
  5. Na koniec dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojoną natkę pietruszki i curry. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam z ugotowanym wcześniej makaronem. Posypuję serem.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s