Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

naleśniki

Naleśniki mogłabym jeść ze wszystkim co tylko możliwe. Tym razem w wersji na słono. Są pożywne i aromatyczne. Naprawdę pyszne. Polecam!

Naleśniki:

  • 4 jajka,
  • 10 łyżek mąki pszennej (czasem używam razowej)
  • 250ml mleka,
  • 250ml wody lub wody gazowanej,
  • 3-4 łyżki oleju lub roztopionego masła

Wszystkie składniki dokładnie miksuję (masa musi być gładka i bez grudek). Ciasto odstawiam na ok. 30 minut, ale nie jest to konieczne.

Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno, ale niezbyt grubą warstwę. Smażę z obu stron na złoty kolor.

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 200g twarogu,
  • 1-2 cebule,
  • natka pietruszki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz (można dodać odrobinę pieprzu ziołowego)

Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle. Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, twaróg, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszam widelcem. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

Na każdym naleśniku układam porcję nadzienia i zwijam w rulon. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s